zondag 12 december 2010

laars


Arnhem. Terwijl ik dit schrijf is in het Gelredome zojuist de wedstrijd Vitesse-Ajax begonnen. Het staat 0-0. Nog geen twaalf uur geleden liep ik op de plek waar nu de bal rolt.
Het Giga Piraten Festijn 2010 was net afgelopen en wij trokken met een mannetje of twintig aan de rode kabels van negen camera’s waarmee we sterren als Koos Alberts, Jacques Herb, Bonnie st.Claire, Corrie Konings, Annie Schilder en Jan Keizer hebben vastgelegd voor de eeuwigheid.
Nick en Simon waren na afloop volgens mij een beetje narrig over het vuurwerk dat tijdens de slotact vlak voor hun neus tot ontploffing was gebracht. Ik kom niet uit Volendam, maar was er ook van onder de indruk en moest na afloop de kruitresten van mijn kale kletskop vegen. Maar ik had wel mooi de hele avond op pole-position gestaan. Camera 6, op het podium.
Elf minuten gespeeld. De Zeeuw, Eriksen. 0-1. Ajax leidt in Arnhem.
Het concert was rond half twaalf afgelopen. Dertien uur voor de aftrap. Het stadion moest gedurende de nacht een hele metamorfose ondergaan. Een groot podium met enorme LED-walls en een vracht licht werd in alle haast afgebroken. De zogenaamde MOJO-barriers gingen plat, los en op heftrucks. Veegwagens en mensen met grote sneeuwschuivers probeerden zo snel mogelijk alle plastik bekertjes en een gigantische hoeveelheid confetti op te ruimen.
Ik had mijn camera ingeleverd bij de materiaalwagen, een jas aangetrokken en was langs dronken liefhebbers van het Nederlandse lied naar collega’s gelopen die wel wat hulp konden gebruiken bij het afbreken van hun grote camera’s. Ramon toonde een laars die tijdens het concert tegen zijn hoofd was geslingerd. Ergens rond het stadion strompelde dus een dame op één laars huiswaarts.
Rust. Ajax leidt met 0-1. De eerste helft was redelijk tot goed, al zullen ze daar in Arnhem anders over denken. Ik vraag me af of de laarswerpster al wakker is, of ze een giga kater heeft en of ze inmiddels spijt heeft. 
Om half twee vannacht hadden wij alle televisieapparatuur opgeruimd en ingepakt. Alleen een grote crane moest nog in de vrachtwagen worden geladen. Ondertussen was ook het podium bijna helemaal afgebroken. Het zaallicht kwam omlaag. Een pallet met kratten cola werd naar buiten gereden. Er was duidelijk meer bier gedronken.
Ik schat dat er ongeveer 150 man aan het werk waren. Iemand wist me te vertellen dat het veld volgens de planning om ongeveer 06.00 uur naar binnen geschoven zou worden.
Meer van de metamorfose heb ik niet meegekregen. We hebben niet eens meer wat gedronken. Ik bedacht onderweg wel nog dat deze verbouwing van Piratentent naar voetbaltempel een mooi onderwerp was geweest voor een time-lapse opname. Ik hoop dat iemand eerder op dit idee is gekomen dan ik en dat in verschillende hoeken van het stadion camera’s hebben staan snorren. Deze nacht (van het vuurwerk bij Nick en Simon tot de aftrap van Vitesse-Ajax) versneld afspelen, zou een heel mooi filmpje kunnen opleveren.
Ajax wint. De tweede helft was niet echt boeiend. Ik heb gelukkig andere zaken aan mijn hoofd. Die laars bijvoorbeeld. Ramon is zo’n aardig kerel. En wie pleegt er nou een aanslag op een cameraman? Hoezo? En waarom met een laars?



1 opmerking:

  1. Even niet over laars.
    Je staat er goed op in de Telegraaf. Zit je dan met kopje koffie. Je draait de bladzijde om....Goedemorgen, die ken ik toch ergens van...

    Je staat er mooi op!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.